17.09.2010 г.

Етно-Еко Фестивал 2010


По-надолу можете да се запознаете с акценти от събитията на фестивала:

Еко-събота

18 септември (събота)
Открита сцена в Стария град, АМТИИ - ул. „Съборна“

14:00 Откриване и презентация на сдружение „Зелен Пловдив“
14:30-19:00 Информационен щанд на „Зелени Балкани” и кампанията „За да остане природа”
14:30-19:00 „Арт Еко Свят” - workshop за изработка на произведения от рециклируеми материали: пластмаса, стъкло, хартия и др.
14:30-19:00 Kashe Design Studio - workshop за изработка на бижута
16:00-21:00 Green Diesel представят World Music Warriors
18:00 „Зелени Балкани“ - презентация за организацията и на текущите ѝ проекти
18:30 Мрежа за устойчив обмен „Живи места“ - представяне на проекта
19:30 „Арт Еко Свят” - презентация за фондацията и на фирми за разделно събиране и преработка на опадъци

Градинката на Джумаята
17:00 „Зелен Пловдив“ - Еко възпитание на деца

Фолклорна вечер на Джумаята

25 септември, събота, 16:00-22:00 часа
Открита сцена площад „Джумаята“

16:00 Zappa TV - Jazz Folk
18:00 Народни танци - фолклорен танцов клуб „Чародейци“ и фолклорен танцов клуб „Калина“
20:00 After Beglika - Teaser Set

Фолклорен танцов клуб „Чародейци“ е създаден през 2007 г. с цел изучаване и популяризиране на автентичният български фолклор за любители от всички възрасти. Танцовият клуб е участвал в национални фолклорни фестивали и събори в Пазарджик, София, Куртово Конаре и Пловдив. Ръководители - Димитър Петров и Росалина Божкова.

Фолклорният танцов клуб „Калина” при Читалище „Просвета” - с. Белащица е сформиран през 2008 г. Участвал е в национални фолклорни фестивали в Свиленград, Пазарджик и Старозагорските минерални бани. Ръководител - Росалина Божкова.

After Beglika + Beat Da Balkans

25 септември, събота, 22:00 часа
Клуб „Soho“, ул. „Лейди Странгфорд“ №5, Пловдив
Вход свободен

Беглика free фест представя музикалния проект на Мерак Стандарт: „After Beglika“ с DJ Altais dub session и DJ Mimionix balkan set. Ние сме свободно пулсиращи жонгльори на звуци, думи и ритми. За нас музиката е пътешествие, в което участват изпълнители и слушатели.





Beat Da Balkans
„Beat Da Balkans 3” е проект, който Antiart Movement ще представи на тазгодишния Етно-Еко Фестивал. Nearly Dog и Visitor Q ще забият музика отвъд балканския регион преминавайки от джипси болкън бийтс, и балкански ритми през дъбс‘н’дръмс и етно-сайкотик рок’н’рол, смесени с брейкбийт, фънк, дръм’н’бейс, което ще ви изведе отвъд музикалните граници. Паралелно с музиката ще се прожектират и специално подбрани видео сесии от VJ Zappa TV.

Dopotamix Sound Pista + Dub Mussion

24 септември, петък, 23:00 часа
Клуб „Дом Левски“, ул. „Райко Даскалов“ №53, Пловдив
Вход свободен

Dopotamix Sound Pista стартира преди 2 години като ежеседмичен online радио проект посветен на ямайската музика. На прицел обикновено застава ранния период от музикалната история на острова - 60-те години, в които последователно властват ска, рокстеди и ранно реге - 70-те, когато регето намира окончателния си облик, а нестихващите експерименти из местните студиа и саунд системи раждат дъб музиката и toast-инга. Освен с разбъркване на петъчния радио-монопол, offline DJ фракцията на Dopotamix, се замесва и в тъмните ценителски музикални вечеринки на София, Варна и Бургас. Сега е ред на Пловдив ...


Dub Mission
Дъб мисията на Visitor Q и Nearly Dog е да се пропагандират и смесват истинските радикал руутс и дълбоки дъб линии със смазващи ехота, вокали, ревърб ефекти и много семпли. Атмосферни и френски дъб влияния, подправени с покъртителни реге откровения – всичко, за да се създаде извисяващо духа и тялото изживяване.

Кино вечер „Зелени Балкани“

24 септември, петък, 20:00-23:00 часа
Открита сцена площад „Джумаята“, Пловдив
Кино вечер „Зелени Балкани“
  • „За да остане природа в България“
  • „Българската гора - настояще, но дали с бъдеще“
  • „Голямата река Дунав“
  • „Натура 2000 в България“
  • Seanomad Freediving Team представя „Hold your breath and become one with the sea!“
www.greenbalkans.org/

    Представяне на Urbanears™ Sound System

    24 септември, петък и 25 септември, събота
    Открита сцена в Стария град, АМТИИ - ул. „Съборна“

    Етно-фестивалът ще събере много стилове и фенове на автентичните ритми за една обща идея – страхотно изкарване и вълнуваща музика. Освен многобройните събития, меломаните ще бъдат изненадани и със забавно нововъведение, предлагащо 100%-во персонално музикално изживяване, осигурено от шведските слушалки Urbanears. Усетете на живо как градската среда се превръща в приказни, далечни светове и необятни пространства с вашата любима музика, прекарана през призмата на Urbanears Sound System.

    Пет чифта от впечатляващата, цветна гама слушалки с пет различни микса - Asian Underground, Roots Reggae&Dub, Afro, Latino, Balkan Beat и др., ще бъдат на разположение на всеки желаещ да се отпусне и да се наслади на музиката в пълно уединение. За по-екстровертните натури създателите на уникалните Urbanears също са се погрижили, поставяйки жак за допълнителен кабел и включване на други слушалки. Ако имате двама, трима или четирима приятели, с които искате да споделите музикалния момент, извикайте ги и си направете ваше частно парти с Urbanears.

    http://www.voltobolto.com

    Асоциация Капоейра България

    24 септември, петък, от 21:00 часа
    Открита сцена в Стария град, АМТИИ - ул. „Съборна“

    Капоейрата е бразилско бойно и танцово изкуство, в което гъвкави като танцьори на самба мъже и жени с красиви движения си разменят мълниеносни удари в такт с ритъма на музика, която се изпълнява на живо от останалите капойери, подредени в кръг. Танц, бойно изкуство или просто начин за забавление, капоейрата е вдъхновила течения като брейка и хип-хопа.

    Asian Detective (Soundforia) - Asian Underground


    23 септември, четвъртък, от 22:00 часа
    Клуб „Soho“, ул. „Лейди Странгфорд“ №5, Пловдив
    Вход свободен

    „Asian Underground” или „Asian Massive” стилът води началото си от Англия, а изпълнителите са предимно от Индия, Пакистан, Бангладеш и Шри Ланка. Музиката им е смесица от филмова хинди музика и класическо индийско пеене, вливаща се с микс от дълбоки бас линии с много удари, което е и своеобразен вид връзка между поколенията носещ колоритния им дух. Използвайки богатото ритмично разнообразие, пъстротата от звуци и гласове, и различните етноси и мистична култура, изпълнителите от този жанр доказват, че музиката е универсален език. Музикални лейбъли като Rukus Avenue, Nation Records, Axiom Records и Nasha Records продуцират и издават музика на артисти от Asian underground стилът.

    Привлечен от стилове като Дръм енд бейс, Брейкбийт, Джънгъл и Трип-хоп, Asian Detective прави първите си стъпки като DJ през 2004г, а на Етно-Еко Фестивал 2010 ще представи „Asian Underground”, стил роден в Англия. Верни на Хиндустанската музикална традиция, изпълнителите от Индия, Пакистан, Бангладеш и Шри Ланка създават своеобразна смесица от филмова хинди музика и класическо индийско пеене, вливаща се с микс от дълбоки бас линии с много удари ,създаващи напълно ново звучене.

    Латино парти с DJ Münchausen

    22 септември, сряда, от 22:00 часа
    Клуб „Дом Левски“, ул. „Райко Даскалов“ №53, Пловдив
    Вход: свободен

    Ако се сетите за първообраза – не се притеснявайте, приликата е само една – времето не играе роля при шеметната обиколка на цяла Южна Америка и Карибите. Разликата – нереално реално латино от извора.

    Kottarashky Live Band + DJ Skill

    21 септември, вторник, от 23:00 часа
    Клуб „Soho“, ул. „Лейди Странгфорд“ №5, Пловдив
    Вход: 7 лв.

    Kottarashky е псевдоним на Никола Груев, архитект по образование, роден в София през 1979 г. След няколко години опити в дигиталната музика и семплирането, качва някои от нещата си в Myspace. Няколко западни лейбъла проявяват интерес, и така, през ноември 2009 се появява дебютният му албум "Opa Hey", издаден от Asphalt tango records (Берлин). Това е лейбъл със сериозни традиции в сферата на балканската и източноевропейската музика, сред артистите им се открояват имената на Fanfare ciocarlia, Mahala rai banda, La cherga и други.

    Албумът постига доста добър успех: задържа се 5 месеца в Европейския чарт за етно музика: World Music Charts Europe, като достига до 3-то място за месец Февруари 2010, през Март е обявен за албум на месеца от големия world music журналист от BBC Чарли Гилет, три от парчетата вече са намерили мястото си в компилации на други западни лейбъли.

    През март 2010 Никола Груев сформира Kottarashky Live Band с идеята да изпълнява на живо музиката от албума. В групата освен Kottarashky участват още Христо Хаджиганчев (китара, синтезатор), Александър Добрев (кларинет), Йордан Гешаков (бас) и Атанас Попов (барабани). Резултатът е доста различно звучене и нови аранжименти, създадени от всички членове на групата. От Май месец насам групата изнася концерти на различни фестивали в България и чужбина.

    След няколко години опити в дигиталната музика и семплирането през ноември 2009 се появява дебютният албум на Kottarashky "Opa Hey" - издаден от Asphalt tango records (Берлин) за които записват и Fanfare ciocarlia, Mahala rai banda, La cherga и други. "Opa Hey" е обявен за албум на месец март от големия world music журналист от BBC Чарли Гилет.

    В групата освен Kottarashky участват още Христо Хаджиганчев (китара, синтезатор), Александър Добрев (кларинет), Йордан Гешаков (бас) и Атанас Попов (барабани). Резултатът е доста различно звучене и нови аранжименти, създадени от всички членове на групата. От май месец насам групата изнася концерти на различни фестивали в България и чужбина.

    http://www.myspace.com/kottarashky

    По-късно същата вечер, Цецо и DJ Skill ще представят новият си проект „Българи“, изграден на основата на автентичен български фолклор, смесен с хип-хоп биийтове, семпли и скречове. Нека не забравяме кои сме и къде са ни корените!

    http://soundcloud.com/funkyskill/promo-demo-mix-2010

    Global Vision Night

    19 септември, неделя, от 22:00 часа
    Клуб „Soho“, ул. „Лейди Странгфорд“ №5, Пловдив
    Вход свободен

    След като организираха първите афро партита в Пловдив през далечната 2005 година и създадоха музикалната концепция на клуб Мохито през 2009, пионерите на музикалния мутикултурализъм у нас Global Vision Circle се завръщат в града с две събития част от Етно-Еко Фестивала ...

    Global Vision Night с DJ Dancing Angel, DJ Invoke и DJ Olaija в неделя ще зарадва почитателите на глобалния звук с най-качествена селекция на танцувална етно музика от цялата планета: от афробийт и бразилски дръм & бейс, през индийска бангра и реге от целия свят, до балкански ритми и грууви латино класики. Едно събитие задължително за тези, които обичат околосветските музикални пътешествия и не се плашат от непредвидимостта и силните емоции на дансинга.

    20 септември, понеделник, от 22:00 часа
    Клуб „Дом Левски“, ул. „Райко Даскалов“ №53, Пловдив
    Вход свободен

    Afronight в понеделник ще ви разведе из нобятната музикална вселена на Черния континент. Тогава Africandro и Dancing Аngel заедно с Visior Q от Antiart Movement ще демонстрират нагледно как древната африканска музика може да бъде и футуристична, и модерна, и неудържимо танцувална. Без съмнение събитие за хора с отворено съзнание, много повече passion отколкото fashion.

    http://www.globalvisioncircle.org/

    The Perms Live (Canada) + DJ Stoner Boner + DJ Nearly Dog

    Dingo Music & club Lebowski представят:
    The Perms (Canada) + DJ Stoner Boner + DJ Nearly Dog

    Live: indie, rock, powerpop
    Before and after Party: DJ Stoner Boner and DJ Nearly Dog
    18 септември, събота от 21.30 часа
    Клуб „Дом Левски“, ул. „Райко Даскалов“ №53, Пловдив
    Вход: 8 лв.

    The Perms са канадско алтернативно рок трио и са в Пловдив по покана на клуб Lebowski и Dingo Music като част от европейското им турне. Базирани в Winnipeg The Perms издадоха наскоро четвъртия си студиен албум и могат да бъдат определени като „класици” в писането на парчета. Композициите са максимално изчистени и стегнати, инструментите са барабани, бас и китара, а вокалните партии са мелодични и най-често на двуглас и триглас. „Пълна класика!” – биха изревали всички, които обичат музикалната история на последните 3-4 десетилетия.

    http://www.myspace.com/theperms

    DJ Stoner Boner е човек, който наскоро е преминал през променящо съзнанието преживяване. Затова той идва да предложи на публиката garage rock revival, но също така и tribal psychobilly blues и proto punk. Твърди, че няма любим банди, но е бил цитиран да казва, че не би могъл да оцелее на самотен остров без албумите на Stooges, Gun club и Dirtbombs. Предходният му опит включва участия в death rock, batcave и new wave партита. Забелязван е да носи фалшиви мустаци.

    Почти куче - почти DJ, Nearly Dog ще изрови малко недооглозгани swing, rockabilly и surf кокали, за да накара глутницата ако не да вие, то поне да ръмжи одобрително. Кучките твърдят, че си струва.

    14.09.2010 г.

    Програма на Етно-Еко Фестивал 2010

    18 септември (събота)

    Открита сцена в Стария град, АМТИИ - ул. „Съборна“

    14:00 Откриване и презентация на сдружение „Зелен Пловдив“
    14:30-19:00 Информационен щанд на „Зелени Балкани” и кампанията „За да остане природа”
    14:30-19:00 „Арт Еко Свят” - workshop за изработка на произведения от рециклируеми материали: пластмаса, стъкло, хартия и др.
    14:30-19:00 Kashe Design Studio - workshop за изработка на бижута
    16:00-21:00 Green Diesel представят World Music Warriors
    18:00 „Зелени Балкани“ - презентация за организацията и на текущите ѝ проекти
    18:30 Мрежа за устойчив обмен „Живи места“ - представяне на проекта
    19:30 „Арт Еко Свят” - презентация за фондацията и на фирми за разделно събиране и преработка на опадъци
    Градинката на Джумаята
    17:00 „Зелен Пловдив“  - Еко възпитание на деца
    Клуб „Дом Левски“, ул. „Райко Даскалов“ №53
    21:30 The Perms Live - Canada (вход: 8 лв.)
    23:00 Nearly Dog & Stoner Boner

    19 септември (неделя)
    Клуб „Soho“, ул. „Лейди Странгфорд“ №5
    22:00 Global Vision Circle - Global Vision Night (DJ Dancing Angel,
    DJ Invoke, DJ Olaija)

    20 септември (понеделник)
    Клуб „Дом Левски“, ул. „Райко Даскалов“ №53
    22:00 Afronight - Dancing Angel, Africandro (Global Vision Circle) & Visitor Q (Antiart Movement)

    21 септември (вторник)
    Клуб „Soho“, ул. „Лейди Странгфорд“ №5 
    23:00 Kottarashky Live Band (вход: 7 лв.)
    00:30 DJ Skill - проект „Българи“

    22 септември (сряда)
    Клуб „Дом Левски“, ул. „Райко Даскалов“ №53 
    22:00 DJ Münchausen - Latino party

    23 септември (четвъртък)
    Клуб „Soho“, ул. „Лейди Странгфорд“ №5
    22:00 Asian Detective (Soundforia) - Asian Underground

    24 септември (петък)
    Открита сцена в Стария град, АМТИИ - ул. „Съборна“
    19:00 Rayo - Etno ambient
    20:00 Dopotamix Sound Pista - Teaser Set
    21:00 Асоциация Капоейра България
    19:00-23:00 Представяне на Urbanears™ Sound System
    Открита сцена площад „Джумаята“ 
    „Зелени Балкани“ кино вечер:
    20:00 „За да остане природа в България”
    20:10 „Българската гора - настояще, но дали с бъдеще“
    21:00 „Голямата река Дунав“
    21:30 „Натура 2000 в България“
    22:00 Seanomad Freediving Team представя „Hold your breath and become one with the sea!“
    Клуб „Дом Левски“, ул. „Райко Даскалов“ №53 
    23:00 Dopotamix Sound Pista
    01:00 Dub Mission

    25 септември (събота)
    Открита сцена в Стария град, АМТИИ - ул. „Съборна“
    16:00 DJ Skill - DJ workshop
    18:00 Artceps - IDM Set
    19:30 Green Diesel представят World Music Warriors
    16:00-22:00 Представяне на Urbanears™ Sound System

    Открита сцена площад „Джумаята“ 
    16:00 Zappa TV - Jazz Folk
    18:00 Народни танци - фолклорен танцов клуб „Чародейци“ и фолклорен танцов клуб „Калина“
    20:00 After Beglika - Teaser Set

    Клуб „Soho“, ул. „Лейди Странгфорд“ №5 
    22:00 After Beglika (DJ Altais dub session / DJ Mimionix balkan set)
    00:30 Beat Da Balkans

    * Организаторите си запазват правото за промени в програмата.

    Основни спонсори на фестивала са Оризовите ядки „Какино Тане“ (www.vrt.bg) и „Титан - Златна Панега - Цимент“ (www.zlatnapanegacement.bg).

    13.09.2010 г.

    Етно-Еко Фестивал 2010

    От 18 до 25 септември 2010 г. в Пловдив
    ЕТНО-ЕКО ФЕСТИВАЛ 2010 
    Очаквайте скоро повече информация